Przepisy z "Sąsiedzkiego śniadania z Mamą"

Podczas Sąsiedzkiego śniadania z Mamą odbywał się pokaz kulinarny , podczas którego przyrządzono trzy potrawy na które przepis znajdziecie poniżej . Autorem przepisów jest Tomasz Podlasiewski.



Kalarepowy colesław z buraczanym majonezem i pomidorkami

 

SKŁADNIKI:
Majonez:
•    2 jajka
•    olej rzepakowy (ok. 100 ml)
•    2 łyżki ostrej musztardy
•    sok z ok ½ cytryny
•    2-3 łyżki soku z buraka

•    2 kalarepy
•    2 garście pomidorków koktajlowych
•    pieprz ziołowy albo cytrynowy
•    sól
WYKONANIE:
Łączymy jajka, musztardę, sok z cytryny. Blendujemy wszystko dodając powoli olej do momentu aż nasz majonez zgęstnieje. Gotowy majonez doprawiamy do smaku i dodajemy sok z buraka cały czas mieszając. Buraczany majonez odstawiamy na 10 min do lodówki.
Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski. Pomidorki kroimy na połówki.
Na talerzyk kładziemy kleks z majonezu, na to układamy kalarepę i gałązkę tymianku. Obok kładziemy pomidorki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.


Salsa rzodkiewkowa z chrupiącymi dodatkami.

 

SKŁADNIKI:
•    1 pęczek rzodkiewki
•    1 duże ogórek
•    1 ser brie
•    duża garść orzechów w ostrej posypce
•    ½ opakowania ulubionych kiełków
•    1 doniczka bazyli
•    300 ml oleju rzepakowego
•    sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Bazylię dokładnie blendujemy razem z olejem a następnie przelewamy nasz zielony olej przez sitko lub gazę tak aby oddzielić jak najwięcej części stałych od oleju. Przecedzony zielony olej wlewamy do małego słoika doprawiamy szczyptą soli. Taki sos możemy trzymać w lodówce przez kolejny miesiąc.
Ogórki kroimy  wzdłuż na dwie połówki, następnie łyżką pozbywamy się pestek ze środka. Tak przygotowanego ogórka kroimy na drobną kostkę. Rzodkiewkę kroimy na drobną kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Brie kroimy na małe trójkąty.
Na talerzyk kładziemy wymieszane rzodkiewki z ogórkiem, na to duża szczyptę ulubionych kiełków, orzeszki i ser. Całość polewamy zieloną oliwą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Domowy Mix sałat z truskawkami i fetą



SKŁADNIKI:
•    2 duże garście baby szpinaku
•    2 duże garście rukoli
•    2 garści ulubionej sałaty
•    2 garści drugiej ulubionej sałaty
•    2 garści orzechów włoskich
•    200 g truskawek
•    ½ opakowania sera feta

SOS:
•    2 łyżki miodu
•    2 łyżki ostrej musztardy
•    Sok z ½ cytryny
•    Ok. 6-7 łyżek oleju przypadkowego
•    Sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
DRESSING: łączymy miód z musztardą a następnie powoli dodajemy olej cały czas energicznie mieszając aż powstanie gęsta emulsja. Na koniec dodajemy sok z cytryny aby rozcieńczyć nasz sos.
SAŁATA: w misce mieszamy różne rodzaje rwanej sałaty . Dodajemy do niej umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie które późnej wrzucamy na wierzch sałaty. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i posypujemy pokruszoną fetą.
Jest to podstawa na prostą wakacyjną sałatę, którą można dowolnie modyfikować dodając choćby młody bób, czy pędy groszku, lub zamiast truskawek maliny .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz